Новини и събития

Соларни дни в Габрово с „Грийнпийс“ – България

Публикацията е обновена


Прекарахме чудесен соларен уикенд с Грийнпийс – България в Музея на хумора и сатирата! Нашите гости имаха възможност: да гледат документален филм, последван от дискусия, водена от Балин от Грийнпийс; да посетят две соларни кафенета и да научат повече за соларната енергия и енергийните общности; да се насладят на концерт, захранен от слънчева батерия – на групата Wet Pebbles и DJ сет от ELEN; да доведат децата си на тематично рисуване в Музея и да получат полезна информация относно оптимизирането на енергийното потребление на домакинството си. 


Благодарим на нашите партньори от Грийнпийс – България, на всички участници и гости за споделените знания и емоции!


---


Начало: 15 юли, 20:30

Място: Музей на хумора и сатирата

Вход: Свободен


Заповядайте между 15 и 17 юли на нашия соларен уикенд. Ще можете да гледате прожекция на филма на Patagonia – We the Power, посветен на енергийни общности в Европа, да се насладите на концерт, захранен с енергия от слънцето, да рисувате заедно с децата си и да се включите в разговори за това как сами да произвеждаме енергия от възобновяеми източници и да бъдем енергийно независими.


---

Събитието е част от съпътстващата програма на 25-ото Биенале на хумора и сатирата в изкуството с тема „Икономия на средствата“. Всички дейности ще се проведат в Музей „Дом на хумора и сатирата“, който отбелязва своята 50-годишнина и ще са със свободен вход.


Събитието също така е част от кампанията на „Грийнпийс“ за забрана на рекламите на изкопаемите горива. Подкрепете петицията сега: https://act.gp/Ban-Fossil-Fuel-Ads-Sponsorships.


КРАТКА ПРОГРАМА ПО ЧАСОВЕ:

Петък

20:30 Откриване с прожекция на документалния филм We the Power и тематична дискусия

Събота

10:00 – 13:00 Соларно кафене на тема „Енергия от покрива“

16:00 – 19:00 Дискусия как да си направим енергиен кооператив

20:30 Соларен концерт на суинг група Wet Pebbles + DJ set by ELEN

Неделя

10:00 – 12:00 Занимания за деца и родители: слънчеви рисунки и по-ниски сметки


---


ПОДРОБНА ПРОГРАМА


ПЕТЪК, 15.07, 20:30

Ще открием събитието с прожекция на документалния филм WeThePower, а след него ще направим и кратка тематична дискусия. Той разказва историите на различни общности от Европа, които отнемат властта от големите енергийни компании, за да я върнат в ръцете на хората. Филмът проследява историите на приятели, семейства и визионери, които разрушават бюрократичните ограничения пред себе си, за да произвеждат сами енергията, която им е необходима.


СЪБОТА, 16.07

В събота сутринта, от 10:00 до 13:00, ще разговаряме за енергийната независимост и възможностите пред хората да се обединяват, за да я постигнат, а следобед, от 16:00 до 19:00 ще ви разкажем какво е енергиен кооператив.


След това, от 20:30 ч. ви очаква концерт на група Wet Pebbles, която изпълнява музика в стил суинг и боса нова, популярни песни в поп-суинг аранжимент. Артистите също така пишат авторска музика и импровизират на сцената. Инструментите на групата ще бъдат захранени от нашата преносима соларна система.

Слънчевите артисти, които ще се погрижат за доброто ни настроение в събота вечер, са:

Бояна Желязкова – цигулка и вокал

Невена Григорова – барабани и вокалевена Григорова – барабани и вокал

Teddy Velvet – електро-акустична китара и вокал

Данаил Брезов – бас


Вечерта ще завърши с DJ сет от ELEN с подборка трип-хоп, R&B и лека електронна музика.

Елен е позната с различните си творчески превъплъщения и активности. Тя е част от диджейския колектив на Melformator и освен участията си с проекта, нейното име се свърза с artnewscafe, FLUCA - Austrian Cultural Pavilion, Kapana Fest, Wakeъп, Кръгче, BLENDER, ПРОГГ+, White House, Oh, Sunday! и други.


НЕДЕЛЯ, 18.06

Неделната сутрин, от 10:00 до 12:00 ч., ще бъде посветена на рисуване за деца на тема „Енергия от слънцето“ с Елиза Ковачева-Цокова от художествена школа „Елиза арт“. Родителите са поканени на соларно кафене, на което ще си говорим как да намалим сметките си, като използваме възобновяема енергия. Рисунките на децата ще бъдат изложени за две седмици в Дома на хумора и сатирата като част от постоянната изложба „Град Градина“.