Новини и събития

Наблюдение на птици в Габрово!

Публикацията е обновена


С помощта на Владимир Младенов - отговорник природозащитни дейности, и Димо Шехларски - доброволец в БДЗП успяхме да видим близо 30 вида птици по поречието на реките Янтра и Синкевица. Щъркелът се оказа най-голям позьор и изобщо не се криеше, за разлика от останалите. По време на наблюдението научихме и любопитен факт за бързолетите: в България е най-голямата им колония в Европа, защото предпочитат да гнездят в пукнатините на панелни блокове.


Специални благодарности на Българско дружество за защита на птиците за преживяването, на Дирекция "Национален парк Централен Балкан" и Природен Парк Българка за предоставените средства за наблюдение, както и на любителите на птици от България и Норвегия, които се включиха в тура. 


---


Кога: 22 юли, 2022, от 11:00 до 13:00

Стартова точка: Пред Музея на хумора и сатирата

Вход свободен


Присъединете се към нас за градска обиколка за наблюдение на птици в централната част на Габрово с експерт от Българско дружество за защита на птиците (по поречието на реката).

Ще наблюдаваме птици, за някои от които дори не сме подозирали, че обитават центъра на Габрово. Препоръчително е участниците да носят бинокли, ако имат възможност. Започваме в 11:00 часа със сборен пункт пред Музея на хумора и сатирата, след което ще се отправим към централната градска част - там където река Синкевица се влива в река Янтра, като самото наблюдение ще продължи около 2 часа.

Събитието е част от съпътстващата програма на 25. Биенале на хумора и сатирата в изкуството с тема „Икономия на средствата“.