Новини и събития

Мобилната изложба на гости на ПОДА!

От 8 до 30 септември Мобилната изложба на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата гостува в „Пода“ - първият в България Природозащитен център като средище за природозащитни, образователни, екотуристически и информационни дейности, подпомагащи опазването на целия комплекс на Бургаските влажни зони. Центърът е едно от най-привлекателните места в страната за многобройните любители на птиците, защото на територията си от един квадратен километър приютява 290 вида птици, което е повече от половината от 430-те вида птици, срещащи се на територията на България.

Местността „Пода“ е обявена за защитена през 1989 по предложение на Българското дружество за защита на птиците, на което официално е поверено стопанисването ѝ. Това е първият случай у нас на предоставяне управлението на защитена територия на гражданска организация.

---

През 2022 Музеят на хумора и сатирата в Габрово навършва заветните 50 години. Тази златна годишнина съвпада с 25-тото издание на Габровското Биенале, един от най-мащабните международни форуми за изкуство в България. Тази година то може да се похвали с цели три изложби с участието на над сто артисти от цял свят. Темата е Икономия на средствата, актуална не само заради пословичната габровска пестеливост, а и с оглед на все по-критичната нужда от икономисване, запазване и грижа за ресурсите в световен мащаб.

За тази изложба подбрахме малка част от творбите, селектирани от международно жури в раздел Карикатура. Те ще ви усмихнат, но и със сигурност ще ви дадат храна за размисъл.

Очакваме ви в Музея на хумора и сатирата между 20 май и 30 септември, за да разгледате нашите три изложби - журираните селекции Карикатура и Съвременно изкуство, както и кураторската изложба Тренинг за чувствителност, в пълния им разкош.

Заповядайте!