Новини и събития

Гостуваме на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ!

Публикацията е обновена

И през тази година Музеят на хумора и сатирата гостува на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ.

Завърнахме се заредени от енергията на всички, които се включиха в този фестивал, който бе изпълнен не само със зелени идеи, а и с много музика, изкуства, знания, нови приятелства и споделени емоции под звездите за всички, които искат да живеят в хармония с природата.

Гостувахме в младежката зона с настолната игра "Terra Futura" – Земя на бъдещето.

Тази необичайна игра разкри пред участниците, че има много начини да изградим своя икономика. Можем да поемем към бързи печалби, водещи до голямо замърсяване, или да предприемаме по-малки стъпки, но с грижа за природата. Специални благодарности на Българска Фондация Биоразнообразие и тяхната доброволка Криси.

Благодарим и на всички, които посетиха изнесения ни музеен магазин и си взеха за спомен традиционни и нетрадиционни габровски сувенири, както и специалната ни серия от 25. Габровско биенале.

---

И тази година гостуваме на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ.

Не пропускайте да посетите и изнесения ни музеен магазин, където и през трите дни на фестивала ще можете да си вземете за спомен традиционни и нетрадиционни габровски сувенири, както и специалната ни серия от 25. Габровско биенале.

На 23 юли от 15:00 до 16:00 часа ще сме в младежката зона с настолната игра Terra Futura.

В нея, нашите партньори от Българска фондация Биоразнообразие, повдигат въпроса за климата и бъдещето на планетата.

Очакваме ви!

Участието ни в УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ е част от съпътстващата програма на 25. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството с тема „Икономия на средствата“.

---

Темата за климатичните промени и техния ефект върху хората и природата все още остава неразбрана в обществото ни. Сложните процеси в климатичната система често не могат да бъдат обяснени разбираемо, а осъзнаването на причинно-следствените връзки понякога изисква специални компетенции. Екипът на Българска фондация Биоразнообразие и проект Climate Game On иска да промени това по един нетрадиционен начин – чрез игра, която провокира размисъл по темите за природните ресурси и околната среда, производството и консумацията. Игра, която е подходяща е за деца и младежи над 10 години, предизвиква участниците да изградят своя собствена стратегия и търсят нееднозначни отговори. Именно с настолната „Тера Футура“ – Земя на бъдещето, БФБ се опитва по разбираем начин да покаже важността на грижата за природата и да достигне до най-широк кръг от хора.

Има много начини да изградите своята икономика. Можете да поемете по бърз маршрут, водещ до голямо замърсяване, или можете да предприемете по-малки стъпки, но с грижа за природата. В началото на всеки ход ще избирате карта и ще я поставяте на вашата територия. Това ще активира всички карти в колоната и реда, в който сте поставили новата карта. Така че помислете два пъти къде ще поставите една от тях и как искате да се развивате.

Замърсяването е критичен компонент на играта. Използването на международен транспорт и ускоряването на производството ви може да ви донесе ресурси по-бързо, но създава високо замърсяване, което може да блокира вашите карти и дори да ви попречи да спечелите някои от вашите ресурси. От друга страна, внимателното му използване може да доведе до победа.

Играта приключва, когато всички играчи изградят своята територия от 9 карти, в мрежа от 3 × 3. В края, всеки играч активира своята територия за последно, но този път въз основа на тайната карта за точки, която притежава. Играчите получават точки за победа на база на ресурсите и стоките, които са придобили по време на играта, а бонус точки се печелят от събраните „тайни карти“.

Опитайте се да бъдете по-ефективни от опонентите си, да развиете своята кръгова икономика и да спечелите играта.


Дизайнер: Petr Vojtěch

Художник: Jindřich Pavlásek

Издатели: Albi; Albi Polska; Time Slug Studio