Жури

 

Жури в раздел съвременно изкуство

Роден в Цюрих, Йорг Бадер е работил като художник, художествен критик и куратор в Женева и Бело Оризонте. Работейки като художник в Париж от 1979 до 1994 г., предлага своеобразна „онтологична“ критика на фотографската репрезентация. През 1993-2004 живее в Барселона и работи като художествен критик за Frankfurter Allgemeine Zeitung и France-Culture, както и за други издания. Кураторските му предложения, свързани със социални и политически проблеми, се занимават с въпроси на репрезентацията и презентацията. Йорг Бадер започва да се занимава с кураторска дейност в Барселона (Испания) през 1999 г. Следват различни проекти във Франция, Швейцария и Бразилия. От 2001 г. е директор на Центъра за фотография в Женева, където е курирал над 70 самостоятелни представяния и групови изложби. Йорг Бадер пише есета за книги и каталози, а от 2007 г. управлява издателската къща Éditions Centre de la photographie Genève.

 

Маргарита Доровска е куратор и директор на Музей „Дом на хумора и сатирата.” Родена е в Плевен, завършва културология в Софийски университет и куриране на съвременно изкуство в Кралския кожеж за изкуство в Лондон. Преди да поеме управлението на Музея през 2016 г. отговаря за управлението на мащабни проекти като Транзитланд. Видео изкуство от Централна и Източна Европа 1989 – 2009, който проследява прехода чрез видео изкуство и за момента е най-представителната селекция и архив на видео изкуство за региона, Европейската резидентна мрежа за медийни художници (EMARE), създава и управлява резидентен център за художници в София и работи по застъпнически кампании на неправителствения сектор в областта на изкуството и културата. Изследователските й нтересите са свързани с критичното и творческо използване на технологични решения в изкуството и институционалното развитие в културата, както и с изкуството в публично пространство.

 


Франсис Маккий е ирландски писател и куратор, работещ в Глазгоу. Занимава се и с преподавателска и изследователска дейност в Университета по изкуство в Глазгоу. От 2005 до 2008 е директор на биеналето за съвременно изкуство Глазгоу Интърнешънъл, а от 2006 г. е директор на Центъра за съвременно изкуство в Глазгоу. Работил е върху идеологиите с отворен код и практическото им приложение в художествените пространства, и по-специално, в Центъра за съвременно изкуство в Глазгоу. Заедно с Кей Палистър е куратор на шотландското участие на Венецианското биенале през 2003 г.  От 2011 г. е водещ изследовател по проект за индексиране на архивите от 1973 г. до днес. Франсис Маккий е писал пространно върху работата на творци, свързани с Глазгоу, както и на други международни художници.  Последните му две публикувани книги са „Как да разберем какво наистина се случва“ (How to know what is really happening, Mophradat/Sternberg, 2016) и „Дори смъртните се надигат“ (Even the Dead Rise Up, Book Works, 2017).

 

Антон Стайков е художник, изследовател и писател. Роден в София, той завършва живопис във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович”. Продължава образованието си като посещава курс по анимация в Израел и завършва едногодишен курс по мултимедия и дигитални комуникации в Университета на Тел Авив.  Има докторска степен по семиотика на рекламата. Стайков е работил като преподавател, рекламист, сценарист и художествен директор. Водил е курсове в областите на живописта, историята на изкуството, технологиите, изкуство и медии в Израел и България. Съучредител е на секция „Комикс“ в Съюза на българските художници. Куратор е на международната изложба Sofia Comics Expo 2014 и Първата национална изложба на българския комикс, 2013. Пише множество статии за писатели, художници и преводачи за български вестници и списания. Има научни публикации в сборници и годишници на Софийския универстет и Българската академия на науките. Стайков е показал 11 самостоятелни изложби в България и Израел и е участвал в много групови изложби. Негови творби се намират в много български галерии за изкуство и частни колекции в чужбина.

 

Марко Стаменкович е историк в областта на изкуствата, роден в Сърбия, чиито интереси гравитират около политическата рационалност на създаването на изображения и визуалната комуникация в глобалния контекст. През последното десетилетие работи главно в сферата на съвременните визуални изкуства като куратор, критик, писател и лектор с фокус върху пресечната точка на визуалното мислене със социалните теории, политическите философии и културните практики на потиснатите.

Стаменкович има докторска степен по философия от Университета в Гент, Белгия. Преди докторския си проект той завършва история на изкуството в Белградския университет и получава мигистърска степен по културна политика  от Университета по изкуствата в Белград.  Стаменкович си сътрудничи с художници в различни области от цял свят, а негови текстове са публикувани в теоретични христоматии, периодични издания за култура, художествени книги, каталози на изложби. От началото на новото хилядолетие се занимава с куриране на проекти и изложби в Сърбия и чужбина.

 

 

Жури в раздел карикатура

Жан-Мари Бертен е зъболекар по професия, роден е във Франция и от детството си е голям почитател на изкуството на карикатурата.  Бертен е един от най-прочутите в света колекционери на карикатурни издания с над 5 000 книги в библиотеката си. Бертен е автор на множество статии за френската и чуждестранната преса, представящи конкретни изложби и обхващащи разнообразни теми.  Работил е като документалист за изложби, книги и телевизионни програми; съавтор е на Речника на френските карикатуристи и преса от Домие до днес; сътрудничил е по дисертации в Холандия, Англия и Франция; сътрудничи на уебсайтове и блогове; участвал е като член на жури в Сърбия, Азербайджан, Китай и Холандия. През последните пет години Жан-Мари Бертен е ковчежник на Асоциацята на карикатуристите ФЕКО-Франция.

 

Дарил Кейгъл  е американски редакционен карикатурист. Учи в Университетски колеж „Санта Барбара“. След това се премества в Ню Йорк, където петнадесет години работи с Мъпетите на Джим Хенсън, илюстрира десетки книги, списания и всякакви продукти. Дарил сътрудничи на много вестници и медийни служби преди да стане карикатурист на Slate.com през 2000 г. През 2005 г. се премества от Slate.com, за да започне работа като карикатурист на първокласния новинарски сайт msnbc.com, а по-късно на NBCnews.com. Понастоящем творчеството на Дарил се разпространява в над 850 вестници на абонамент, включително половината от американските вестници с платено разпространение. През 2001 г. Дарил основава нов синдикат за карикатура, Cagle Cartoons, Inc., който разпространява неговите карикатури и творчеството на около седемдесет редакционни карикатуристи и колумнисти. Дарил е бивш председател на Националното дружество на карикатуристите и на Фондацията на Националното дружество на карикатуристите.

 

Христо Комарницки е аниматор, илюстратор и карикатурист, роден в Габрово. Работи преобладаващо в областта на политическата сатира. Първите му смешни рисунки се появяват на страниците на местните и националните вестници още докато е ученик. От 1997 г. Комарницки работи като редакционен карикатурист във в. „Сега“. Редовен сътрудник е на синдиката за карикатура Cagle Cartoons Syndicate, като негови творби са били публикувани в периодични издания като Courrier international, Newsweek, Yomiuri Shimbum и други. Комарницки е участник в многобройни изложби на карикатурата в България и чужбина. Носител е на престижни награди и отличия, сред които наградата за политическа карикатура на Асоциацията на кореспондентите на ООН и наградата за човешки права, връчвана от SEEMO (Организация на югоизточните европейски медии). Член е на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи.

 

Андрей Попов е руски художник, карикатурист и илюстратор. Живее и работи в Санкт Петербург. Завършва Военновъздушната академия „Можайски“, но през 1995 г. изоставя военната си кариера и става карикатурист на свободна практика. През годините сътрудничи на множество вестници и списания. Попов е член на Клуба на руската карикатура, международния клуб Cartoonion и проекта Cartoonbank. През кариерата си е бил участник, организатор и жури на много руски и международни конкурси и изложби.  Талантът му му е спечелил множество първи награди в различни държави.  Андрей Попов се занимава също с илюстрация на книги и създаване на щампи за модната индустрия. Първият му албум, част от поредицата Gallery of Caricature Masters (Галерия на майсторите на карикатурата), е издаден през 2012 г.

 

Йорданка Шиякова е художник, преподавател по изкуство и ръководител на отдел „Изложби и художествени колекции“ в Дома на хумора и сатирата. Завършила е специалност скулптура във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ след средно образование в Професионалното училище по изкуство в Трявна. Шиякова е работила като преподавател по изкуство и естетика в средната степен на образование и като дизайнер на художествени изложби в Националния музей на образованието в Габрово. Била е член на жури на национални и международни конкурси и изложби.  От 1999 г. е щатен специалист в Дома на хумора и сатирата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This post is also available in: Английски